English Version
Επίσημη συνεργασία της Έκθεσης «Ελλάδος Γεύση» με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ).
29/03/2017
Ο Δήμος Σάμου συμμετέχει στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση» και το 2017!
05/04/2017
Ο Δήμος Κοζάνης Συμμετέχει στην Έκθεση Ελλάδος Γεύση !

Από το χθες στο σήμερα και το αύριο…


Η πόλη της Κοζάνης, χτίστηκε τον 14ο αι. και κατοικήθηκε αρχικά από Ηπειρώτες και μετά από Μακεδόνες, Θεσσαλούς και Θρακιώτες, ενώ τον 17ο αι. έφτασε να είναι μια αρκετά μεγάλη πόλη. Σ' αυτήν αναπτύχθηκε η οικοτεχνία, καθώς και το εμπόριο με την κεντρική Ευρώπη.
Το 1688 ιδρύθηκε η Βιβλιοθήκη και η Σχολή της Κοζάνης. Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης, μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, διαθέτει 153.000 τόμους βιβλίων, περισσότερα από 380 χειρόγραφα, 306 κώδικες και πολλές σπάνιες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και ένα από τα 16 σωζόμενα πρωτότυπα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου.
Τον 17ο και 18ο αιώνα οι εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης έδωσαν την ευκαιρία στην πόλη να αναπτυχθεί οικονομικά και πνευματικά. Η πόλη απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 11 Οκτωβρίου 1912.

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 720μ., στους πρόποδες του Βερμίου. Στη νότια πλευρά της αντικρίζει την εύφορη κοιλάδα του Αλιάκμονα. Η θέση της πόλης είναι σε τέτοιο σημείο που την καθιστά συγκοινωνιακό κόμβο που συνδέει την Μακεδονία με την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Ο Δήμος Κοζάνης υπήρξε για χρόνια ένας από τους κατεξοχήν ενεργειακούς Δήμους της χώρας. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει αποθέματα λιγνίτη, χρωμίτη, αμιάντου κ.λ.π.
Η Κοζάνη είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, αλλά και έδρα της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, του Εφετείου, της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης, του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι μία πόλη με πλούσια παράδοση, με σημαντικό λαϊκό και λόγιο πολιτισμό, που ξεκινάει από το χθες για να φτάσει μέχρι το σήμερα και το αύριο.
Από τα οικοδομήματα ξεχωρίζει το Δημαρχείο, το Λαογραφικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στεγάζεται σε κτίριο μακεδονικής αρχιτεκτονικής, ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου και τα αρχοντικά των Γ. Λασσάνη (στην ομώνυμη πλατεία) και Γ. Βούρκα.

Η Κοζάνη είναι ιδιαίτερα γνωστή για την Αποκριά της. Την εβδομάδα της Απόκρεω η πόλη ζει σε έντονους ρυθμούς καρναβαλιού. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με χορούς και τραγούδια την "Τσικνοπέμπτη". Την τελευταία εβδομάδα μεταμφιεσμένοι χορεύουν στο ρυθμό του τοπικού χορού "Έντεκα". Την Μεγάλη Αποκριά γίνεται παρέλαση αρμάτων, όπου είναι έκδηλο το Κοζανίτικο χιούμορ, η σατιρική διάθεση και η πνευματώδης κριτική για κάθε επίκαιρο θέμα. Το βράδυ ανάβουν σε κάθε γειτονιά οι "φανοί". Γύρω από τη φωτιά γίνεται ολονύχτιο γλέντι με Κοζανίτικα σκωπτικά και παραδοσιακά τραγούδια. Μαζί με τους μεζέδες και τα παραδοσιακά Κοζανίτικα "κιχιά" προσφέρεται και άφθονο κρασί "κοκκινέλι", τοπικής παραγωγής.

Η περιοχή της Κοζάνης διαθέτει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, στην Αιανή. Τα ευρήματα της Αιανής, τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό της μουσείο, αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός σπουδαίου πολιτισμού με αναφορά στα προϊστορικά, τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια.

Βασικό προϊόν της περιοχής είναι ο κρόκος, που ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. Ο κρόκος Κοζάνης διοχετεύεται στην αγορά σε συσκευασίες με τη μορφή μάζας από νήματα, αλλά και με τη μορφή σκόνης. Εξαγωγές γίνονται σε πολλές χώρες, ευρωπαϊκές και όχι μόνο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σημαντική στροφή του πρωτογενούς τομέα στην παραγωγή αρωματικών φυτών, για τα οποία εκδηλώνεται σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με έμφαση στη λεβάντα, το τριαντάφυλλο, το τσάι και τη ρίγανη.

Η Κοζάνη συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα. Το αεροδρόμιο "Φίλιππος" βρίσκεται 3 χμ νοτιοανατολικά της πόλης. Από τον νέο και υπερσύγχρονο σταθμό των ΚΤΕΛ ξεκινούν λεωφορεία για τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις. Βόρεια της πόλης περνάει ο αυτοκινητόδρομος "Εγνατία Οδός".

O Δήμος Κοζάνης και οι φιλόξενοι κάτοικοί του, φροντίζουν για την διατήρηση της πλούσιας τοπικής παράδοσης, αλλά και για την ανάπτυξη του τόπου με όραμα για το μέλλον. Η Κοζάνη είναι μια πόλη δημιουργική, γεμάτη ενέργεια, που σας καλεί να τη γνωρίσετε και να την αγαπήσετε.