English Version
Η Περιφέρεια Ηπείρου στην Έκθεση Ελλάδος Γεύση για μια ακόμη χρονιά!
11/04/2017
H Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, συμμετέχει στην Έκθεση Ελλάδος Γεύση!
13/04/2017
Το Αμύνταιο… τον μοναδικό δήμο στην Ελλάδα με τέσσερις λίμνες εξαιρετικής ομορφιάς θα τον συναντήσετε στην Έκθεση Ελλάδος Γεύση

O Δήμος Αμυνταίου είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα τεσσάρων λιμνών εξαιρετικής ομορφιάς. Πιο συγκεκριμένα η λίμνη Βεγορίτιδα, η Ζάζαρη, η Χειμαδίτιδα και η λίμνη Πετρών έχουν χαρακτηριστεί ως Περιοχές Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000. Αποτελούν σημαντικούς υδροβιότοπους, ενώ έχουν αναπτυχθεί σημαντικές υποδομές εναλλακτικού τουρισμού καθώς η ευρύτερη περιοχή των λιμνών ενδείκνυται για πλήθος δραστηριοτήτων όπως ερασιτεχνικό ψάρεμα, παρατήρηση πουλιών, περίπατο, πεζοπορία, ποδηλασία. Στις όχθες των λιμνών λειτουργούν Κέντρα Πληροφόρησης όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Λίμνη Πετρών. Photo Credits Μιχαηλίδου Δέσποινα

Το «Καταφύγιο της Αρκούδας» στο Νυμφαίο, καθώς και το «Καταφύγιο του Λύκου» στις Αγραπιδιές, αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους και πλέον οργανωμένους χώρους στην Ελλάδα για τη φιλοξενία ζώων προερχόμενων από αιχμαλωσία. Οι παραπάνω επισκέψιμες εκτάσεις τελούν υπό τη διαχείριση της μη κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία της φύσης «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ». Στο οικιστικό σύνολο του Νυμφαίου, παράλληλα με το «Καταφύγιο της Αρκούδας», λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» στο κτήριο της Νικείου Σχολής.

Ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο προϊστορικός οικισμός Αγίου Παντελεήμονα, η ελληνιστική πόλη των Πετρών και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής.

Ο Δήμος Αμυνταίου φημίζεται επίσης για τα επισκέψιμα οινοποιεία της και την παραγωγή αναγνωρισμένης ποιότητας «Ξινόμαυρου Αμυνταίου» , ενώ στην ομώνυμη Τοπική Κοινότητα εμφιαλώνεται το φυσικό μεταλλικό νερό Ξινό Νερό.

Αμπελώνες – Ποδηλασία – Τουρισμός. Photo Credits Μιχαηλίδου Δέσποινα

Καθόλη τη διάρκεια του έτους λαμβάνουν χώρα τοπικές γιορτές και εκδηλώσεις με σκοπό την προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής με κορυφαίες τα Ρακοκάζανα στην Τ.Κ. Αγίου Παντελεήμονα, τη Γιορτή πατάτας στην Τ.Κ. Σκλήθρου, τη Γιορτή Πιπεριάς στην Τ.Κ. Αετού, τη Γιορτή Ροδάκινου στην Τ.Κ. Βεγόρων, τη Γιορτή Φασολάδας στην Τ.Κ. Βαρικού, και τη Γιορτή Πίτας στην Τ.Κ. Λεχόβου.

Ο Δήμος Αμυνταίου σας περιμένει στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση» να τον γνωρίσετε και να τον αγαπήσετε!