English Version
Ιστορία, Τέχνη, Πολιτισμός, Φύση, ξεχωριστά τοπικά προϊόντα… Όλα στο Δήμο Βοΐου… Όλα στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση»
19/04/2017
Τα φιορδ του Αιγαίου…οι Φούρνοι Κορσεών, στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση»
21/04/2017
Ο Δήμος του Άργους Ορεστικού στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση»

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού θα βρίσκεται στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση» και σας παρουσιάζουμε ένα σύντομο προφίλ του.

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Καστοριάς, έχει έκταση 340,731 τετρ.χλμ. και 11.739 κατοίκους πραγματικό πληθυσμό. Έδρα του Δήμου είναι η πόλη του Άργους Ορεστικού, στην οποία βρίσκεται το αεροδρόμιο Καστοριάς (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ). Η σημαντικότερη υδάτινη επιφάνεια του Δήμου είναι ο ποταμός Αλιάκμονας, ο οποίος διατρέχει το Δήμο σε μια απόσταση 30 χλμ.

Οι γεωργικές καλλιέργειες αποτελούν βασική αγροτική δραστηριότητα της περιοχής και ακολουθούν η κτηνοτροφική δραστηριότητα και η εκτροφή γουνοφόρων ζώων. Χαρακτηριστικά προϊόντα είναι τα φασόλια, τα κάστανα, τα μήλα, οι τομάτες, οι πατάτες και άλλα κηπευτικά είδη, τα αμπελουργικά προϊόντα, τα τυροκομικά, το βοδινό, αιγοπρόβειο και χοιρινό κρέας, το μέλι και τα γουνοδέρματα.

Ο σύγχρονος Δήμος Άργους Ορεστικού ιστορικά ανάγεται στο αρχαίο βασίλειο της Ορεστίδος. Στα τέλη της ρωμαϊκής περιόδου, πλησίον της σημερινής πόλης του Άργους Ορεστικού, ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός έκτισε τη Διοκλητιανούπολη. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας το Άργος Ορεστικό, αποτελούσε διοικητικό κέντρο διακοσίων και πλέον οικισμών. Το 1912 ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό ενώ το 1922 δέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα του τόπου καταδεικνύουν την πολιτισμική του συνάφεια με τον κλασικό ελληνικό κόσμο. Κορυφαία αντιπροσωπευτικά δείγματα αυτής είναι ο «Σκεπτόμενος» – αγαλματίδιο του 8ου περίπου αιώνα, που σηματοδοτεί καλλιτεχνικά την αφύπνιση των επιστημών και η στήλη της Βάττυνας-ενεπίγραφη μαρτυρία για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Από την περίοδο της τουρκοκρατίας κατάγονται δύο πολιτισμικοί θεσμοί που μέχρι και σήμερα επιβιώνουν: Επταήμερη εμποροπανήγυρη Σεπτεμβρίου και τριήμερο καρναβάλι Πρωτοχρονιάς.

Στις εστίες του σύγχρονου πολιτισμού μας καταγράφονται το Μουσείο Παλαιοβοτανικής και Παλαιοντολογίας του Νοστίμου, το οποίο φιλοξενεί φυτικά, ζωικά και θαλάσσια εκθέματα 20 εκατομμυρίων χρόνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Άργος Ορεστικό, στο οποίο εκτίθενται τα σημαντικότερα ίχνη του Ελληνικού Πολιτισμού που άνθισε σ’ αυτή την περιοχή από την εποχή του Όμηρου ως τον Αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ο επισκέψιμος χώρος της Διοκλητιανούπολης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Δημοτικό Ωδείο, η Φιλαρμονική του Δήμου και το ανά διετία Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ.

Ο Δήμος συμμετέχει στο Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και τη διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό, στο Σύμφωνο Δημάρχων και το Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος. Στα Ιαματικά Λουτρά της Αμμουδάρας, λειτουργεί σύγχρονη υδροθεραπευτική μονάδα. Το νερό των Ιαματικών Λουτρών ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, δερματικές παθήσεις, αρθροπάθειες και παθήσεις του αναπνευστικού.

Η AGROKA είναι μια πολυμετοχική Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1997. Στη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία, μετέχει ο Δήμος Άργους Ορεστικού με ποσοστό 80% του μετοχικού κεφαλαίου. Σκοπός της είναι η συστηματική, οργανωμένη και ομαδική συγκέντρωση, διαλογή, τυποποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, συντήρηση, μεταφορά και διάθεση στην Ελλάδα και το εξωτερικό των Φασολιών Γίγαντες-Ελέφαντες της Καστοριάς. Διαθέτει σύγχρονο διαλογητηρίο – συσκευαστηρίο οσπρίων. Μετά από πολλές προσπάθειες, η εταιρεία κατάφερε να δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 12/8/2003 με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1428/2003 η ονομασία «ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ – ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ» και να καταχωρηθεί στο μητρώο προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων. Είναι η μόνη πιστοποιημένη εταιρεία ΦΑΣΟΛΙΩΝ ΓΙΓΑΝΤΕΣ – ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (Π.Γ.Ε) στην Ελλάδα και μέσω αυτής διασφαλίζεται η τήρηση των όρων και παραμέτρων της Ε.Ε. Επιπρόσθετα, είναι η πρώτη Ελληνική εταιρεία που επιλέχθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να συμμετάσχει πιλοτικά στο σύστημα Ιχνηλασιμότητας για τα Φασόλια Καστοριάς, το οποίο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία.