English Version
Συναντήστε το Δήμο Σερβιών – Βελβεντού στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση»
19/04/2017
Ο Δήμος του Άργους Ορεστικού στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση»
20/04/2017
Ιστορία, Τέχνη, Πολιτισμός, Φύση, ξεχωριστά τοπικά προϊόντα… Όλα στο Δήμο Βοΐου… Όλα στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση»

Βόιο, ο ιδανικός προορισμός

Στα θεμέλια της Πίνδου ανάμεσα από το Γράμμο , το Σμόλικα και τη Βασιλίτσα , απλώνεται το Βόιο. Το βουνό που έδωσε το όνομα του στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Βοϊου και ένωσε πέντε Δημοτικές Ενότητες.

Οι καποδιστριακοί Δήμοι, Σιάτιστας- Ασκίου –Νεάπολης-Τσοτυλίου-Πενταλόφου , ένωσαν το παρελθόν τους στο παρόν, για να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό μέλλον, αντάξιο του ένδοξου παρελθόντος.

Από την ξακουστή κοιλάδα του «Μεσιού Νερού» στο Μπούρινο, μέχρι την κορυφή του Βοϊου, «Ζουπανιώτικο Αηλιά (1.810μ.)», μαγευτικές διαδρομές με κινηματογραφικές εναλλαγές τοπίου σε προκαλούν να τις εξερευνήσεις .

Τα αναρίθμητα πατροπαράδοτα έθιμα αποτελούν ένα συναρπαστικό σύνολο εικόνων, γεύσεων και συναισθημάτων.

Παλιοί θρύλοι , ιστορίες και μνήμες συνθέτουν το μύθο του Δήμου Βοΐου.

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, ο Αλιάκμονας, διασχίζει όλο το Δήμο και σε πολλά σημεία δημιουργεί παραποτάμιες περιοχές απαράμιλου κάλλου.

Στο Δήμο Βοΐου παράγονται πλήθος αγροτικών προϊόντων, άριστης ποιότητας, όπως είναι τα: αρωματικά φυτά Βοΐου, φασόλια Σισανίου, φακές και γενικότερα όσπρια Βοΐου, σιτηρά, αλλά και τα ονομαστά προϊόντα που προκύπτουν μετά από κατάλληλη επεξεργασία όπως είναι: το Λιαστό κρασί Σιάτιστας, το τυρί – φέτα Βοΐου, τα γλυκά κουταλιού, τα παραδοσιακά ποτά κ.α.

Το Βόιο δεν είναι απλώς ένας τόπος, είναι αίσθηση ζωής και ιστορίας.

Είναι καθημερινότητα, εικόνες, θρύλοι και ιστορίες. Είναι ένα περιβάλλον ανεξερεύνητο ακόμα και για τους «βετεράνους» ταξιδιώτες.

Το διακομιστικό εμπόριο που αναπτύχθηκε κυρίως στη Σιάτιστα το 17ο και 18ο αιώνα, καθώς και οι πετράδες του Πενταλόφου , οι αποκαλούμενοι Ζουμπανιώτες μάστορες, κατέστησαν το Βόιο ξακουστό τόπο, οικονομικής ανάπτυξης και ευμάρειας .

Τα ενθύμια του παρελθόντος, τα πολλά και σημαντικά εκκλησιαστικά και κοσμικά μνημεία, οι πάμπολλες λατρευτικές εκδηλώσεις (πανηγύρια) καθώς και οι εκδηλώσεις ευχαριστιών στη γη, για τους καρπούς της- με κορυφαίες τις γιορτές κάστανου και κρασιού- προσδιορίζουν ευδιάκριτα, τις διαστάσεις της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.

Οι πέντε διαφορετικές σε χαρακτηριστικά δημοτικές ενότητες , συνθέτουν ένα μαγευτικό περιβάλλον, που ονομάζεται Δήμος Βοΐου.