English Version
Γεύσεις Πρεσπών στο Περιστέρι!
27/04/2017
Τα επιβλητικά Γρεβενά θα είναι μαζί μας!
28/04/2017
Τα εξαιρετικά προϊόντα του Δήμου Δεσκάτης στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση»

Ο Δήμος Δεσκάτης είναι ένας ορεινός δήμος της Δυτικής Μακεδονίας, κατεξοχήν γεωργοκτηνοτροφικός, με αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Παράγει εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα και τυροκομικά και είναι επίσης γνωστός για τα μοναδικά χειροποίητα εκκλησιαστικά είδη.

Παρουσιάζει παγκόσμιο γεωλογικό ενδιαφέρον αφού είναι το σημείο «Γέννησης της Ευρώπης», το σημείο όπου σύμφωνα με μελέτες του JAAN BRUNE από τον διαχωρισμό της Παγγαίας Ηπείρου προήλθαν οι λιθοσφαιρικές πλάκες της Ευρώπης και της Αφρικής.

Διαθέτει μοναδικές φυσικές ομορφιές οι οποίες σε συνδυασμό με τα σημαντικά πολιτιστικά μνημεία, τα υπέροχα μοναστήρια, τα γραφικά ξωκλήσια, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα και την τοπική γαστρονομία της περιοχής συνθέτουν έναν προορισμό μοναδικό, ιδανικό για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Η πλειοψηφία των κατοίκων του είναι αγρότες, πολίτες του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης, που εργάζονται 365 μέρες το χρόνο δίχως διάλειμμα, άνθρωποι της πραγματικής παραγωγής.

Στο Δήμο Δεσκάτης παράγονται εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τα οποία έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη θέση στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, ενώ παράλληλα μέσα από δράσεις προβολής αποκτούν διαρκώς αυξανόμενο κοινό.

Τα τοπικά προϊόντα της Δεσκατιώτικης γης παράγονται κυρίως από επιχειρήσεις μικρού μεγέθους, συνήθως οικογενειακού χαρακτήρα, που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο τον ορεινό χώρο της περιοχής.

Τα κυριότερα προϊόντα που παράγει ο Δήμος μας είναι κτηνοτροφικά, γαλακτοκομικά (φέτα, κασέρι, κεφαλοτύρι, ανεβατό μπατζιος), δημητριακά, όσπρια, κηπευτικά, μήλα, αρωματικά φυτά ,κρασί , τσίπουρο, τραχανά, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες.

Η ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων είναι το μέσο για να γίνουν πιο δυναμικές οι τοπικές οικονομικές δραστηριότητες (γεωργία, κτηνοτροφία, βιοτεχνία, εμπόριο), πάντα με γνώμονα τον σεβασμό προς το περιβάλλον και τον τοπικό πολιτισμό.

Τα τοπικά προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας μίας περιοχής, πράγμα που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα υπέρ της ανάπτυξης ενός βιώσιμου τουρισμού.

Η ανάδειξη γεύσεων με εκλεκτά προϊόντα της περιοχής θα αναδείξει:
α)την γαστρονομική παράδοση προς όφελος της αγροτικής οικονομίας
β)την θετική επίδραση του ισορροπημένου ελληνικού φαγητού στην μακροζωία , υγεία ομορφιά και
γ)την ιδιαίτερη τοπική φιλοξενία.

Είναι βέβαιο ότι διαθέτουμε προϊόντα με χαρακτηριστικά μοναδικά, εκλεκτά προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα οποία μαγειρεμένα με παραδοσιακές ελληνικές τοπικές συνταγές που παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο , αναδεικνύονται με τρόπο ιδανικό .

Σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε την όμορφη και φιλόξενη Δεσκάτη, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου για εμπειρίες και γεύσεις μοναδικές.