English Version
Η Τριφυλία… ένας ευλογημένος τόπος σας περιμένει στο Περιστέρι!
26/04/2017
Τα εξαιρετικά προϊόντα του Δήμου Δεσκάτης στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση»
27/04/2017
Γεύσεις Πρεσπών στο Περιστέρι!

Ο Δήμος Πρεσπών στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση»

Η Πρέσπα είναι μια περιοχή της χώρας μας με έντονη σχέση ανθρώπου φύσης. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες Γεωργία κτηνοτροφία αλιεία κλπ σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, λίμνες, οροπέδιο, έντονο ανάγλυφο, μεγάλο υψόμετρο δημιουργούν την μοναδική βιοποικιλότητα της Πρέσπας που αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής μελέτης αλλά και προστασίας σε εθνικό, διακρατικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Οι ίδιες δραστηριότητες παράγουν προϊόντα με ιδιαίτερα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά όπως είναι τα φασόλια Πρεσπών, προϊόν ΠΓΕ.

Τα ψάρια των Πρεσπών αποτελούν επίσης κεντρικό θέμα της τοπικής γαστρονομίας και ιδιαίτερη αναφορά ταιριάζει στα παστά τσιρόνια και τα γριβάδια (κυπρίνοι) της περιοχής που διατίθενται στις πολλές ταβέρνες της περιοχής μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους. Τέλος αξίζει να σημειωθεί η τοπική φυλή νάνας αγελάδας (μικρόσωμη Βραχυκερατική Πρεσπών) που εκτρέφεται στις παραλίμνιες περιοχές και τα ορεινά λιβάδια του Βαρνούντα παράγοντας εύγευστο κρέας με υψηλή διαιτητική αξία.

Τα προϊόντα αυτά συνθέτουν μέρος της εμπειρίας επίσκεψης της περιοχής που με την ευκαιρία προσφέρονται στους επισκέπτες της έκθεσης.