English Version
Τα επιβλητικά Γρεβενά θα είναι μαζί μας!
28/04/2017
Η Καστοριά, η Αρχόντισσα της Μακεδονίας στην Έκθεση Ελλάδος Γεύση
04/05/2017
Ταξίδι στην Τζιά στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση»

Η Κέα είναι από τα μεγαλύτερα Κυκλαδονήσια και το πιο κοντινό στην Αττική. Ο κόλπος του Αγίου Νικολάου, που σε καλωσορίζει καθώς φτάνεις στο νησί, είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.

Η Κέα πέρα από τις υπέροχες παραλίες της, κρύβει στο εσωτερικό της δάση βελανιδιάς αλλά και μεγάλη ποικιλία αγριολούλουδων και θεραπευτικών βοτάνων. Το δίκτυο μονοπατιών αποτελείται από 12 μονοπάτια συνολικού μήκους 81 χλμ. και θεωρείται ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Ακολουθώντας τις διαδρομές αυτές των αρχαίων Κείων μπορεί κανείς να φτάσει και στην παραθαλάσσια πόλη της Αρχαίας Καρθαίας όπου ο χρόνος έχει σταματήσει αιώνες πριν.

Οι κόλποι του νησιού δημιουργούν ιδανικό καταφύγιο για τους ιστιοπλόους αλλά και τους οπαδούς των θαλάσσιων σπορ. Γύρω από την Κέα βρίσκονται πολλά διάσημα ναυάγια με δημοφιλέστερο αυτό του Βρεταννικού.

Η πρωτεύουσα Ιουλίδα, το λιμάνι η Κορησσία, το Βουρκάρι θα σας μαγέψουν με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα αξιοθέατα τους, τα σοκάκια τους, τα φιλόξενα καφέ και τα ταβερνάκια τους. Οι παραλίες Οτζιάς, Ποίσσες, Κούνδουρος, Σπαθί, Συκαμιά, Ξύλα με τα καθαρά νερά τους θα κάνουν τις καλοκαιρινές σας διακοπές αξέχαστες.


Η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έχουν κυρίαρχο ρόλο στην ζωή των Τζιωτών. Οι παραδοσιακοί οργανοπαίχτες σε πανηγύρια και εκδηλώσεις μαγεύουν τους πάντες με ήχους βιολιού, λαούτου, «τσαμπούνας» και «τουμπιού». Οι νέοι συνεχίζουν την παράδοση μαθαίνοντας παραδοσιακά τραγούδια, μουσικά όργανα και τζιώτικο συρτό και μπάλο.

Όταν βρεθείτε στην Κέα μην παραλείψετε να πάρετε μια πιο «ουσιαστική» γεύση από Τζια, δοκιμάζοντας και απολαμβάνοντας τοπικά εδέσματα, όπως ο «πασπαλάς» (κομματάκια χοιρινού κρέατος μαγειρεμένα με ντομάτα και αυγά), τα «τσίγαρα» (κομμάτια χοιρινού κρέατος με λίπος), η «λόζα» (καπνιστό χοιρινό κρέας), τα ντόπια λουκάνικα (καπνιστά, φτιαγμένα με ντόπια μυρωδικά), τα παραδοσιακά τυριά (ξυροτύρι, μυζήθρα, ξινό, κοπανιστή). Σας προτείνουμε επίσης να γευτείτε κόκορα κρασάτο, αστακομακαρονάδα και φρέσκα ψάρια. Συνδυάστε το φαγητό σας με ένα ποτηράκι τζιώτικο κρασί που οι ντόπιοι αποκαλούν «μαυρούδι». Πριν φύγετε προμηθευτείτε ντόπια κρεατικά, ελαιόλαδο και θυμαρίσιο μέλι, παστέλι, χειροποίητα γλυκά κουταλιού, αμυγδαλωτά, προϊόντα από βελανίδι, βότανα αλλά και προϊόντα όπως το σπαθόλαδο και η κεραλοιφή.

Δείτε εδώ το βίντεο που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Τζιάς σχετικό με τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Κάντε κλικ εδώ για τη νέα ιστοσελίδα του Δήμου με προορισμό την Κέα και πολλές πληροφορίες για το νησί και τη γαστρονομία, καθώς και θεματικά βίντεο για τα αξιοθέατα, τις εκδηλώσεις, τις παραλίες.