English Version
Ταξίδι στην Τζιά στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση»
03/05/2017
Και ο Δήμος Κορίνθου θα είναι μαζί μας!
05/05/2017
Η Καστοριά, η Αρχόντισσα της Μακεδονίας στην Έκθεση Ελλάδος Γεύση

Η Καστοριά είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας.

Πλαισιώνεται από τα βουνά Γράμμο και Βίτσι. Είναι η φημισμένη πόλη των γουναράδων και η ομορφιά της καθρεφτίζεται αιώνες στα νερά της λίμνης Ορεστιάδας.


Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, ο παραλίμνιος δρόμος είναι από τους πιο μαγευτικούς στη χώρα, καθώς περιβάλλεται από οξιές και πλατάνια. Η πανίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περιοχή, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι «πλάβες» τα καστοριανά «καράβια» τους. Το Σπήλαιο του Δράκου με τις επτά υπόγειες λίμνες και τις δέκα αίθουσες που φέρουν εντυπωσιακό σταλακτιτικό διάκοσμο είναι άλλη μία στάση που επιβάλλεται να κάνετε, ενώ η θέα από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, ή από ακόμη ψηλότερα, από το ύψωμα του Αγίου Αθανασίου είναι μοναδική!

Η παλιά συνοικία Ντολτσό, από τις πιο γραφικές γειτονιές της πόλης, μαγεύει με τη σειρά της με τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά του 17ου και 18ου αι. τα οποία στέκουν αδιάψευστοι μάρτυρες μιας οικονομίας που «άνθισε» χάρη στην κατεργασία και το εμπόριο της γούνας. Στη βόρεια παραλία βρίσκεται η δεύτερη παλιά γειτονιά της πόλης, το Απόζαρι με αριστοκρατική ατμόσφαιρα, τις περίτεχνες βυζαντινές εκκλησίες και τα όμορφα αρχοντικά, χαρακτηριστικά δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Η Καστοριά παράγει προϊόντα ΠΟΠ όπως το Τυρί Κασέρι Καστοριάς, Τυρί Κεφαλογραβιέρα Καστοριάς, Τυρί Μανούρι Καστοριάς, και Τυρί Μπάτζος Καστοριάς, καθώς και προϊόντα ΠΓΕ Καστοριάς Μήλο Καστοριάς, Φασόλια Καστοριάς, Γίγαντες-Ελέφαντες Καστοριάς, και ΠΓΕ Οίνοι Καστοριάς.
Χαρακτηριστικά πιάτα της καστοριανής κουζίνας είναι οι σαρμάδες με λάχανο τουρσί ( αρμιά ), οι κεφτέδες με μακάλο ( σάλτσα με αλεύρι, ντομάτα και σκόρδο ), το γριβάδι στον ταβά, η αρμιόπιτα ( πίτα με λάχανο τουρσί ) αλλά και τα άγρια μανιτάρια στο τηγάνι.