English Version
Ταξίδι , στη διαχρονική και ανεξερεύνητη Μεσσήνη.
12/05/2017
O Δήμος Τρίπολης θα είναι μαζί μας για δεύτερη χρονιά!
12/05/2017
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης στην Έκθεση «Ελλάδος Γεύση

Ο Δήμος Ανατολικης Μάνης με την πανέμορφη φύση και ιστορία που χάνεται στο βάθος των αιώνων, απέχει περίπου 300 χλμ. από την Αθήνα. Έχει έκταση 650 τετρ. χλμ. και 135 χιλιόμετρα ακτογραμμή. Βρέχεται από το Λακωνικό και το Μεσσηνιακό Κόλπο, που συναντώνται στο ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο σημείο της Βαλκανικής χερσονήσου, και έχει ως έδρα του το Γύθειο.

Η ονομασία της περιοχής λέγεται ότι προέρχεται από το επίθετο «μανός», που σημαίνει αραιός, άδενδρος, φαλακρός, ξηρός, που αποτελούν χαρακτηριστικά του τοπίου της Μάνης, αλλά και από το λατινικό “manus”, που σημαίνει χέρι, αποδίδοντάς το στο σχήμα της χερσονήσου.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ευρήματα που μαρτυρούν την κατοίκηση της περιοχής ήδη από την παλαιολιθική εποχή, καθώς και οικισμούς από τη νεολιθική εποχή και τα χρόνια του Ομήρου, δηλαδή πολύ πριν από την κυριαρχία της Σπάρτης στην ευρύτερη περιοχή κατά τους ιστορικούς χρόνους. Πολλές αρχαίες πόλεις της Ανατολικής Μάνης συνέχισαν να ακμάζουν και κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ως μέλη του Κοινού των Ελευθερολακώνων, ενώ όσες πόλεις επιβίωσαν από τον καταστρεπτικό σεισμό του 375 μ.Χ. συνέχισαν τις δραστηριότητές τους κατά τη βυζαντινή εποχή και τη Φραγκοκρατία. Υπό την κυριαρχία των Φράγκων, η περιοχή ενίσχυσε την άμυνά της ως Πριγκιπάτο του Μορέως, συμμετέχοντας στους ενετοτουρκικούς πολέμους κατά το 17ο αιώνα. Αφού ανέκτησαν κατά το ήμισυ την αυτονομία τους μετά τα Ορλωφικά, οι Μανιάτες, υπό τον Τζανήμπεη Γρηγοράκη, εξόντωσαν τους Τούρκους στον Πασσαβά, και λίγα χρόνια αργότερα, ο Μανιάτης Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κήρυξε πρώτος την Ελληνική Επανάσταση, στην Αρεόπολη, στις 17 Μαρτίου 1821. Άγρυπνος φρουρός της περιοχής στέκει ο Ταΰγετος, ο ορεινός όγκος που χωρίζει τη Μεσσηνία από τη Λακωνία, ξεκινώντας από το οροπέδιο της Μεγαλόπολης και καταλήγοντας στο ακρωτήριο Ταίναρο. Κύρια χαρακτηριστικά του τοπίου της περιοχής αποτελούν το πετρώδες έδαφος, το έντονο φως, οι πύργοι, οι ελιές και η θάλασσα.

Ειδυλλιακά λιμανάκια, δαντελωτές ακτές, απότομοι γκρεμοί και γραφικές μικρές παραλίες συνθέτουν το πανέμορφο τοπίο της Ανατολικής Μάνης, προσκαλώντας τον επισκέπτη να ανακαλύψει τα μυστικά της καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.