English Version
Και ο Δήμος Κορίνθου θα είναι μαζί μας!
05/05/2017
Η Περιφέρεια Αττικής επιλέγει την Έκθεση Ελλάδος Γεύση για να προβάλλει τη Γαστρονομία της!
09/05/2017
Ένα απο τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων της χώρας, αυτό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδόνιας θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε στην Έκθεση

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο αγροτικός τομέας αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής που μαζί με τον τουρισμό αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην τοπική μας οικονομία, με σημαντικότατη συνεισφορά και στην εθνική οικονομία.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων της χώρας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, φρούτα, κηπευτικά, σιτηρά, κτηνοτροφικά και βιομηχανικά αγαθά, καθώς και αρωματικά φυτά.

Ενδεικτικά , στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται το 85% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών. Επίσης, η Κεντρική Μακεδονία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή σε μύδια (90% εξάγονται), τη μεγαλύτερη κονσερβοποιία ιχθυηρών (ΤΡΑΤΑ, με 75% εξαγωγές) και δυο δυναμικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας με περίπου 50 % εξαγωγές. Αντίστοιχα, στην περιοχή μας παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού. Επιπρόσθετα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτουμε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα Ροδάκινα Νάουσας, τα Ακτινίδια Πιερίας, το Ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, το τσίπουρο, το μανούρι, ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ. Το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερά στο επίπεδο άνω του 25%. Μάλιστα, ο πρωτογενής μας τομέας συμμετέχει κατά 26% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας. Ταυτόχρονα, είμαστε η δεύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγική δραστηριότητα και η πρώτη σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.

Βασική προτεραιότητα στο νέο αναπτυξιακό μας προσανατολισμό είναι η αποτελεσματική ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας , η ουσιαστική στήριξη και ενθάρρυνση των παραγωγών και των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας και η ανάδειξη της υψηλής ποιότητας και της ανταγωνιστικής αξίας των εκλεκτών παραδοσιακών της προϊόντων, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στις διεθνείς αγορές, μέσα από μια σειρά δράσεων στήριξης και ενίσχυσης των αγροτών της γεωγραφικής της επικράτειας. Η διασύνδεση της αγροτικής οικονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμικό πλούτο της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί μοναδική ευκαιρία και πρόκληση για το έργο μας και η επιτυχής υλοποίησή της θα συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε αποδείξει ότι είμαστε αποτελεσματικοί και γρήγοροι στην αξιοποίηση όλων των διατιθέμενων κονδυλίων για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και για την ανάδειξη της υψηλής ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των εκλεκτών «προϊόντων – σημαία» της μακεδονικής γης εντός και εκτός Ελλάδας.

Ήδη είμαστε πρωτοπόροι με θεσμούς όπως η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας και τη Μακεδονική Κουζίνα, που πλέον καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης της Περιφέρειας να ενισχύσει τη διασύνδεση αγροτικού τομέα και τουρισμού – πολιτισμού, ώστε να δημιουργηθεί πολλαπλάσιο όφελος για όλους τους αγρότες και τους επαγγελματίες του τουρισμού και να δημιουργηθεί νέο εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή ανάπτυξη με εξωστρέφεια.

Πιστεύουμε στον έλληνα αγρότη, στις δυνατότητες και τη δυναμική του και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τα ποιοτικά πλεονεκτήματα που θα προσδώσουν στα προϊόντα μας αυξημένη προστιθέμενη αξία.